Mörkrädslan

Oron för brott är som mörkrädsla. Vi har ett i grunden tryggt samhälle. Samtidigt är vi ett oroligt folk. Vi verkar vara övertygade om att allt när som helst går åt helvete. Men det är inte penicillinets tynande kraft vi är rädda för. Det är inte de genomgripande klimatförändringarna. Det är inte bostadsbubblan. Nej det är risken att råka ut för våld. 

Brå säger att våldsbrotten visserligen ökat något, men det är egendomsbrotten som har skjutit i höjden. Men det är den obefintliga ökningen av våldsbrott som vi ska skydda oss emot genom att anställa 10000 nya poliser. Varför då? Är det inte tryggare att lära alla föräldrar att inte skrika efter antibiotika när barnet är lite krassligt och att man måste vabba några dagar. 

Mörkrädslan utnyttjas av alla partier. Den gör människor osäkra och rädda och då vill man ty sig till de som har makt att ändra på något, dvs politikerna. Men man ber dem inte ändra på det som är reellt farligt. Bara det som man begriper sig på.

Kommentarer inaktiverade.