Lex Moderaterna

 

Moderaternas kräftgång är inte bara Batras fel. Den falang som ville ett närmande till SD har lika stor del i ansvaret. Och de kan inte svära sig fria. De trodde de var politiskt smarta och taktiska. De trodde att väljarna skulle köpa deras resonemang om ett rättfärdigande av närmandet till SD i demokratins namn.

Vad de inte räknat med var att de tog jävulen i båten. De gjorde inte det analytiska grundarbetet. De frågade sig inte – vilka är SD, vad vill de, vilket Sverige vill de ha? De trodde bara naivt att SD skulle vara stegen upp på tronen igen.

Vad de inte insåg var att SD är det mest destruktiva partiet i Sveriges moderna historia. De har fört in tvivel på demokratiska institutioner, på demokratiska media, på tilliten i svenska samhället. De har genom att skaffa sig en politisk position på frågor som protektonism, nationalism, främlingsfientlighet, stängda sociala gränser, ifrågasättande av statliga institutioner som tex BRÅ, förnekande av klimathotet, emot ett öppet samhälle, emot en öppen värld, och fått breda grupper att tvivla på Sverige som demokratisk nation.

De lockade naiva moderata politiker i fällan och fick ett parti att halveras på bara några månader.

Vad lär vi oss av detta. Jo SD är en varg som försöker klä sig i fårpäls. Av lex Moderaterna lär vi oss att inte blanda blod med detta parti. För SD gillar blod, moderat blod. Resultatet har blivit ett anemiskt, blodfattigt parti som nu vacklar i sina grundvalar. Och det är inte bara Batras fel. Träd fram ni som krävde samarbete med SD och säg – vi gjorde fel, vi tar ansvar, vi lovar att hädanefter hålla rågången fri mot de sk ”sverigevännerna”. SD är det största hotet mot svensk demokrati, det svenska varumärket och vår stolthet över det öppna, toleranta Sverige. 

HK

Kommentarer inaktiverade.