Först en ordentlig smäll på den egoistiska käften, så att vi fattar. 

Jag är nu inne på min 136:e skissdagbok. Den första 1985 anteckningen är att svärfar dör. Sedan har det blivit ett galleri av ideer, tankar, texter, skisser på barn, väntande människor, nonsens, världens elände och mycket annat. 

Det som är mest intressant är att man tänker i sina upptrampade spår. Och har inte lätt att komma ur dem. I bok 81 2004 skriver jag om oro. Varför ska man oroa sig, det går antingen åt helvete ändå, eller inte. Vad kan jag påverka mer än mina egna val. Att Trump är en idiot som kan ställa till det i världen är väl knappast något jag kan påverka. 

Varför oroar man sig? Av moraliska skäl? Förnuftet säger att det finns skäl till oro över tex klimatet, kapprustningen, världsekonomin. Om man inte oroar sig har man inget ansvar. Jag måste oroa mig för att regnskogen torkar bort och isbergen smälter, annars visar jag inget ansvar för jorden och klimatet. Min lilla insats är en del i ett större mönster av positiv utveckling. 

Varför oroar man sig inte? Av egoistiska skäl. Samtidigt som jag oroar mig för klimatet sätter jag mig gärna  i ett flygplan till Spanien eller ger mig ut på en Europaresa på 400 mil i en diesel. För att jag tänker att min lilla insats betyder väl inget. Ja så ologisk är man. Dels detta moraliska ansvar för jorden. Dels denna känsla av obetydlighet för att motivera egoismen.

Vad blir då slutsatsen? Ett egoismen är lika stark som moralismen. Moralismen är övergripande, intellektuell, teoretisk. Egoismen är kortsiktig, populistisk, fysisk och pragmatisk. Se där. Människan i ett nötskal. En ständig kamp mellan moral och egoism. 

Men visar det sig att moralismen har rätt i rent praktisk mening, köper egoisten även moralen. Den dag klimatet verkligen utsätter oss för praktiska problem (se sommarens torka som en försmak) då vaknar egoismen. Och egoismen är också en konstruktiv kraft som kan lösa moraliska problem. Så det finns hopp, men först en ordentlig smäll på den egoistiska käften, så att vi fattar. 

Kommentarer inaktiverade.