Tjurfäktningen

Politikerna hånas för att de inte kan komma överens. Men så här är det. Politik är en förtroendebransch. Har man lovat något så gäller det att hålla fast vid löftet. Annars hamnar man i en svekdebatt. Och det kostar som regel röster eftersom väljarna ställer högre krav på sina politiker än på sig själv. Därför gäller det att hitta en formel som inte ger en svekdebatt men som för regeringsfrågan till sin lösning. 

Valresultatet gör att alla kan hamna i en svekdebatt. Frågan gäller bara vem som vill svika först. Ett rent chickenrace. Och väjer man inte så hamnar man i nyval, vilket vore en katastrof för flera partier. 

Mitt tips den 22 november. M och KD bildar regering. SD stödjer, L och C lägger ner sina röster. C och L åker på en svekdebatt från sina liberala väljare. Men vinner på sin allianstrogenhet vilket blir deras argument. Att man stödjer en regering som tillkommit på stöd av SD är ett surt rönnbär som man får svälja och hoppas på att väljarna glömmer till nästa val om 4 år. 

Nyval är däremot inte undanröjt. Får SD för stor makt, kommer sannolikt C och L att dra tillbaka sitt stöd för den svaga M och KD regeringen och då hägrar nyval. 

Vem som vinner bataljen återstår att se. 

Kommentarer inaktiverade.