OM KLIMATET

 

 

 

 

 

 

”Vi människor kommer inte att reagera förrän klimatet påverkar vårt dagliga liv”


”Generally people won´t able to change their habits, ther´s a direct effect on their

day-to-day life”  DION PONCET

 

Dion Poncet came of age in a place almost no one calls home. He was born on a sailboat in Leith Harbour, an abandoned whaling station on South Georgia island. His father, a French adventurer, had met his mother, an Australian zoologist, on a jetty in Tasmania while sailing his boat around the world. The couple started a family in the South Atlantic. For years they traversed the west coast of the Antarctic Peninsula, surveying wildlife in uncharted bays—seals, flowering plants, seabirds—with three boys in tow. Dion was the first.

Rädslan är en stark drivkraft, kanske en av de starkaste hos människan. Att skydda oss för verkliga eller teoretiska faror får oss att oroa oss. Vi skaffar oss kunskap om faran och försöker undvika den.

Samtidigt är vi ologiska nog att, trots kunskapen, inte känna något direkt ansvar för den övergripande faran, tex klimatförändringarna. Trots att vi vet att flyget påverkar klimatet negativt och faktiskt ger klimatförändringen en skjuts mot stupet, sätter vi oss gärna i flygplanet och reser över halva jordklotet.
Det är som om den fara vi känner till, inte berör oss. ”Vad har min insats för betydelse i det stora hela”. En pessimistisk syn som kommer att driva oss åt åt helvete. Om inte vi själva gör det, vem ska annars göra det?
     Jo, om regeringar världen över går samman och gör en ändring? Ja det är väl det som krävs. Men då säjer regeringarna samma sak. ” Om inte alla gör något, varför ska jag göra det?” Och så fritar man sig från ansvar.
    Så vad kan jag göra? Sluta flyga? Om 100 andra flyger? Nja. Pionjärsinsatsen är nog inte bara den personliga insatsen. Pionjärinsatsen måste börja i den politiska sfären.
    Det är trots allt med ökande medvetenhet om att klimatet mer och mer påverkar vårt dagliga liv, som kommer att ge underlag för den stora förändringen i rätt riktning. De politiska besluten kommer att göra vår vardag lite mindre bekväm på ett sätt. Men i valet med ständiga väderutbrott, torka, regn, stormar, är det mer bekvämt att ändra sina levnadsvanor än att utsättas för naturens vrede.
     Därför är det oansvarigt att motverka klimatöverenskommelser, att förneka människans roll i klimatförändringarna, att bara tänka på sin egen tillfälliga bekvämlighet och strunta i de långsiktiga förändringarna i våra livsvillkor.

 

Kommentarer inaktiverade.